Zonnepark Kerkendijk in Someren

Zonnepark Kerkendijk in Someren een bijzonder mooi project

Eén van onze bijzondere projecten is zonnepark Kerkendijk in de gemeente Someren (NB). Dit zonnepark heeft veel meer functies dan het opwekken van duurzame energie. Het project is een nieuwe manier van kijken naar het gebruik van grond en groen, naar de inrichting van het landschap. Met oog voor balans voor natuur, dier, mens en milieu.

Het weidse landschap is heel mooi ingericht met fruitbomen en oude rundveerassen in een groot gebied, omringd door bestaande huizen en nieuwbouwwoningen. Aan de rand van het zonnepark ligt een meer waar het vee water kan drinken. De fruitbomen zijn geplant en onderhouden door de eigenaar van de grond en zijn boomverzorgingsbedrijf: Joep Veldkamp. Het vee is van een boer in de buurt. Ter hoogte van de zonnepanelen zijn struiken geplant, waardoor het zonnepark deels uit het zicht is en dat is prettig voor de omwonenden.

Het rioleringssysteem van Someren hoeft minder water te verwerken door toepassing van een uniek waterhuishoudingsysteem onder de zonnepanelen: een deel van de bodem is verlaagd voor een waterberging. Hierdoor is er bij hevige regenval minder kans op overstromingen.

Buurtbewoners hebben gezamenlijk een moestuin aangelegd waar ze samenkomen voor het verzorgen van planten en voor gezelschap.

Een uniek project van Nederland Opgewekt en EigenEnergie.net in samenwerking met Brabantse OntwikkelingsMaatschappij (BOM), gemeente Someren en omwonenden dat in harmonie tot stand is gekomen.